Vandra i Särna

Vandra i Särna. Här börjar den Svenska fjällkedjan med Fulufjället på den västra sidan, Vedungen på den östra sidan samt Nipfjället och Städjan i norr med sina välkända linjer skarpt avtecknade både mot himmel och av mången även avtecknad på papper och duk.
Fjällen är ”nära” och bjuder oftast på upplevelserika stunder antingen som dagsutflykter där vissa rutter är väl anpassade för barn och barns nyfikenhet, såsom ett besök till Njupeskär och Old Tjikko på Fulufjället eller ett besök på Nipfjället dit man tar sig via Sveriges högst belägna väg att uppleva trollvägen och kalfjällets storslagenhet direkt från bilen men med möjlighet för de mindre barnen att fritt springa omkring på fjäll.
För de lite äldre besökarna erbjuder området kring Särna många vandringsleder både i skogsterräng och i Fjällterräng. I skogsterräng kan nämnas den gamla stigen mellan Särnaheden och Mörkret och vill man istället upp på fjällen föreslår vi en sträcka från söder till norr på Fulufjället med start vid Morbäckssätern, vilken är den plats där historien om Mors Lilla Olle utspelas och dit vi ordnar med transport, fram till Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall, och Old Tjikko, Världens äldsta barrträd, med möjlighet till övernattning, i bland annat Tangsjöstugorna. Denna sträcka inbjuder till utmaningar och kan genomföras på 2 till 4 dagar. I området finns många fler vandringsleder i fjällterräng där möjligheten att välja mellan dagsutflykter eller längre äventyr med möjligheten att pröva på att sova ute på fjället antingen i tält eller kanske i någon av länsstyrelsens övernattningsstugor som finns utplacerade uppe på fjällen.

Särna är omringat av fjäll och det finns flera mindre vattenfall som är värda ett besöka med dagsutflykter på lagom avstånd från bilväg.

Särna Camping erbjuder guidning både till dagsutflykter och till längre expeditioner om så önskas.

Nedan presenteras några fjälltoppar, 7 summit, som är värda att bestigas.

 • Storvätteshogna 1204 möh.
  Toppen är Dalarnas högsta och är belägen öster om Grövelsjön.
 • Sömlingshågna 1195 möh
  Dalarnas näst högsta topp. Utsikt över skidliftsanläggningarna i lofsdalen i öster och städjan, nipfjället och fjätervålen i väster. Inget för nybörjare,
  Väldigt brant att bestiga och denna topp tar en hel dag att besöka med minst 6 timmars vandring.
 • Härjehågna 1185 möh
  Toppen ligger på riksgränsen mellan drevdagen och Engerdal i Norge.
  Enklast är att med bil åka till Nysetra på Norska sidan och därifrån genomföra toppbestigningen. Här går vi parallellt med södra Kungsleden som även passerar Brattfjället, se nedan.
 • Städjan 1131 möh
  Denna mytomspunna topp med sin karaktäristiska siluett sedd från söder mot Nipfjället och som påstås vara inspirationsgivare till Rickard Dybecks två strofer som sedermera kom att bli Sveriges Nationalsång.
  Här går man på led upp från Gränjesåsvallen.
 • Jakobshöjden 1103 möh
  Här går vi från Stf i Grövelsjön upp till toppen och här finns möjlighet att posta brev eller vykort i den berömda topppostlådan.
 • Brattfjället 1042 möh
  Högsta punkt på Fulufjället och denna toppbestigning startar i Gördalen med promenad genom björnrik urskog upp till kalfjället.
 • Vedungen 1019 möh
  Här startar vandringen i Öjvassla och går från skog till fjäll och längden är ca 9 km enkel väg.

 

Boka din upplevelse i Särna här

Detta ingår i vårt baspaket:
 • Boende på vandrarhem eller i 2 bäddstugor på Särna Camping.
 • Lakan, handdukar, bäddning & städning.
 • Middag från specialmeny, inkl alkoholfri måltidsdryck. Frukost & lunchpaket.
 • Karta över önskad aktivitet samt information.
Kostnad baspaket 1.495:- / dygn & person. För tillval såsom båt, skoter, guide BOKA HÄR