Skidor i Särna – Skidspår i Särna
Särnas skidanläggning, Mickeltemplet, inbjuder både till slalom, backhoppning och längdskidåkning och finns ca 5 km från Särna Camping.
I Särna har ett stort sportintresse medfört att vi idag har mängder med fina skidspår som idag sköts ideellt.
Vi har 5km elljuspår som består av ett 2,8km spår med tre ”extraslingor” på vardera 200m, 800m och 1200m. Extraslingorna har kraftig till mycket kraftig kupering. Den tredje slingan på 1200m är den som är lättast rent åktekniskt.
Slalombacken är en perfekt nybörjarbacke med sina 2 nedfarter. Nedfarterna är ca 350 meter långa och har en fallhöjd på ca 70 meter. Huvudnedfarten har belysning och hela anläggningen drivs ideellt.
Hoppbackarna byggdes 1994 och under SM veckan 2003, då svenska backhoppareliten intog anläggningen, avgjordes SM i K65 backen med många besökare på plats som bevittnade tillställningen.
Naturligtvis är Turåkning på vårsnön uppe på något av våra fjäll, med välfylld ryggsäck, en upplevelse som ger skön motion och otaliga naturupplevelser.
Mest känt, i skidåkarkretsar, är för Särna för ”SärnaHedlund”.
SärnaHedlund vann både SM-, VM- och OS medaljer. Vid OS 1928 i St Moritz i Schweiz deltog han iförd helvit skiddräkt. Innan OS- tävlingen blev Hedlund hotad med att bli diskvalificerad för att han inte använde den traditionella blå landslagsdräkten. Skidbasen Sixtus Jansson gav klartecken, men en annan svensk överledare, tillika ordförande i internationella skidförbundet, sa bestämt nej. Särna-Hedlund förklarade dock att om han inte fick åka i vitt, så skulle han inte åka alls. Hedlund trodde att det var lättare att åka med den vita skiddräkten eftersom den var tunnare än den tjocka blå landslagsdräkten och då lättare att åka med. Dräkten hade Evelina Söderlund i Malung sytt åt honom. Särna-Hedlund besökt ofta Malung i samband med skidtävlingar och värvades till Malungs IF från Särna. Som tack för sina insatser i Malung färger fick Per-Erik Hedlund en ny skiddräkt, den vita.
Efter att Hedlund gått i mål på 5-milen, replikerade han” Ja, dög dräkten åt dig gubbjävel”. Eftersom han lyckades så bra i OS, ansågs dräkten medföra tur. Efter tävlingen i OS blev Per-Erik ”Särna” Hedlund känd som ”den vite fantomen”. Därefter har den svenska landslagsdressen i längdskidåkning varit mer eller mindre helvit Han vann vasaloppet 1926 och 1928.
Hedlund tilldelades Svenska dagbladets guldmedalj 1928.
Är Du intresserad av att åka skidor i Särna kan Du med fördel bo på Särna Camping.